Neus ipv mondademhaling

Je mond is om mee te eten. En je neus is om mee te ademen.

Een mondademhaling overdag en/of tijdens je slaap zorgt voor onrust in het systeem en vermoeidheid. En kan ook leiden tot scheve tanden en kaakgroei. Vermoed je dat je ook in de nacht (deels) door je mond ademt? Dan gaat het aanleren van een neusademhaling tijdens het slapen je veel winst opleveren!

Beluister ook vooral eens onderstaande boeiende en leerzame podcast over de neusademhaling met Rüben Spapens van Lekker Ademen:

Hoe weet ik hoe ik ’s nachts adem?

  • Regelmatig in de ochtend wakker worden met een droge mond wijst op een mondademhaling. Wanneer je met een bijna verstopte neus wakker wordt, dan kun je er ook vanuit gaan dat je door je mond hebt geademd.
  • Symptomen als vermoeidheid, weinig energie en hogere hartslag (omdat je lichaam harder moet werken) kunnen ook wijzen op een mondademhaling tijdens het slapen.
  • Als je een partner hebt, vraag dan of die een paar keer ’s nachts checkt of je door je mond of neus ademt.
  • Je neusademhaling testen: door 3x door je linker neusgat te ademen en dan 3x rechts. Blijf je daarbij rustig of krijg je het benauwd, ga je sneller ademhalen of raak je in paniek?
  • Je kunt het ook testen door voor het slapen met een stukje tape je mond dicht te plakken: als je dan relaxt slaapt, dan adem je blijkbaar al door je neus. Anders kun je er vanuit gaan dat je door je mond ademt. Je kunt ook overdag testen: plak je mond dicht als je tv kijkt, of als je op je laptop aan het werken bent. Dan word je je bewust of je de neiging hebt door je mond of neus te ademen. Wanneer je overdag de neiging hebt door je mond te ademen, dan doe je dat ’s nachts waarschijnlijk ook.

Wat kan ik doen

  • Koop een neusspreider (bij de Etos of Kruitvat). Als dit goed bevalt kun je een duurdere aanschaffen. Dit opent de ruimte en hierdoor kunnen veel mensen al beter door de neus ademen.
  • Dichtplakken van de mond ’s nachts is een hele goede optie. Dat kan bv met 3M Micropore en sleepwelltape. Je kunt beginnen met alleen een plakkertje rechts. Ben je daar oké mee dan een plakkertje links. Het kan even duren om hieraan te wennen. In het begin trek je mogelijk tijdens je slaap de tape er weer af.
  • Onderstaande oefening kun je ook eens uitproberen. Deze oefening neemt je mee in verschillende adembewegingen van buik, naar borst en mond en neus.

Bronnen: NatuurlijkLoes en Het Nieuwe Ademen

Ervaringen van anderen:

  • Ik ben zelf gewoon een jaar lang met een pleister op mijn mond gaan slapen, zodat ik weet dat mijn ademhaling in de nacht oké is. Geen test, wel resultaat. Nu adem ik ook overdag makkelijker door de neus. Het is een goede gewoonte geworden. Als ik nu verkouden ben , doe ik het ook weer even: pleister op en dan gaan de neusgaten vanzelf open.’

Meer lezen?