Niet goed in slaap kunnen komen heeft er vaak mee te maken dat ons lichaam moeilijk
in de slaapmodus kan komen. Onze hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur
zijn te hoog. Pas wanneer deze gezakt zijn vallen we in slaap.
Sporten zorgt ervoor dat je beter kunt slapen!!!
Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je sneller inslaapt, en het zorgt voor een diepere slaap, waardoor de kwaliteit van het slapen stijgt. En slapen is misschien wel het belangrijkste medicijn om te herstellen van burn-outklachten. Zie hierover het interview met psychotherapeute Sonja van Zweden.

Verlagen van hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur
Wanneer we sporten of bewegen, gaat onze hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur in eerste instantie omhoog, en dit blijft zo tot enkele uren na de inspanning. Maar wanneer ons lichaam tot rust komt dalen de hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur tot een niveau dat lager is dan het niveau bij mensen die niet regelmatig sporten of bewegen. Hierdoor slapen mensen die regelmatig bewegen makkelijker in dan mensen die minder sporten en bewegen. Daarnaast leidt lichamelijke activiteit tot een toename van de stof adenosine. Deze stof is samen met melatonine verantwoordelijk voor het slaperig worden en in slaap kunnen komen. Dus hoe meer je sport en beweegt, des te groter de kans dat je slaperig wordt.

Sporten voor een diepere slaap
Om dezelfde reden dat bewegen zorgt voor sneller inslapen, zorgt sport en bewegen ook voor een diepere slaap. Door de inspanning overdag komt ons lichaam ‘s nachts beter tot rust. Hoe dieper je slaap is, hoe beter het herstel; niet alleen van je lichaam, maar ook van je geest. Wanneer je ‘s nachts dieper slaapt, kun je ook makkelijker met minder slaap toe.

Sport later op de dag
Het beste tijdstip om te sporten is ‘s middags of de vroege avond, minstens een half uur. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er ‘s ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.
Maar niet vlak voor het slapen
Omdat je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur in de uren na het sporten juist hoger zijn dan normaal, is het niet aan te raden om vlak voor het slapen gaan nog intensief te bewegen. Dat kan er namelijk juist voor zorgen dat je moeilijker in slaap kunt komen. Daarom is sporten in de ochtend en de middag te verkiezen boven sporten in de avond. En als dit niet mogelijk is kun je beter aan het begin van de avond sporten dan later in de avond.

Wat voor beweging en hoe lang?
Intensief sporten is goed voor je gezondheid en zorgt ook zeker voor een betere slaap, maar je hoeft jezelf niet perse iedere dag in het zweet te werken. Ook minder intensieve vormen van bewegen zijn goed voor je, en bevorderen sneller inslapen en een diepere slaap. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. Maar niet elke vorm van bewegen is even goed; er moet wel sprake zijn van een verhoogde inspanning. Een goede graadmeter is een (licht) verhoogde hartslag en ademhaling.

Iedere dag een half uur 
Iedere dag minimaal een half uur aaneengesloten, matig intensief bewegen is de huidige Nederlandse Beweegnorm.  Haal jij deze norm?
Ik help je daar graag bij!
Neem hiervoor vrijblijvend contact met me op.

 

Bekijk ook de andere TIPS EN TRUCS  om je slaap te verbeteren.

Wil je wat meer en uitgebreidere technische informatie lees dan
Het effect van sportief bewegen op slaapfysiologie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan