Waarom zou ik moeten bewegen?

Beluister het antwoord hierop van Bram Bakker – Nederlands bekendste psychiater.

En bekijk ook het minicollege van 7 minuten van prof.dr. Erik Scherder , hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen

– Bewegen voor je brein is een andere website van mij die ik opgezet heb, geïnspireerd door Erik Scherder en John Ratey (zie hieronder). Op deze website vind je diverse informatie rondom de tandem bewegen-brein-geestelijke gezondheid.
– Beweeg voor je brein – een krantenartikel over de effecten van lichaamsbeweging op onze hersenen.  Zie ook de boeiende, verfilmde lezing van Prof. Dr. Erik Scherder over de relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid.
– FIT ! Bewegen voor een beter brein van John Ratey en Eric Hagerman is een bijzonder inspirerend boek waarin de uitkomsten van baanbrekende onderzoeken van de afgelopen jaren voor een breder publiek toegankelijk zijn gemaakt.
– Hoe werkt sporten in op onze hersenen? – vanaf punt 3D op deze webpagina vind je meer informatie over BDNF en andere stoffen die ontstaan als gevolg van aerobe training  en hoe die stoffen inwerken op onze hersenen, waardoor beweging goed is tegen stress, depressie, angsten en nog veel meer.
– Bewegen doet leven – een cahier waarin de meest recente inzichten over hoe voldoende beweging hand in hand gaat met goede gezondheid, en vooral waarom dat zo is. Een verzameling van kennis vanuit recente wetenschappelijke onderzoeken waarin de relatie beschreven wordt tussen beweging en de conditie van verschillende organen en systemen in ons lijf, inclusief ons brein. Klik hier voor de PDF-versie

Welke sport kan ik dan het beste doen? 

Fietsen, zwemmen, hardlopen en andere duursporten kunnen allemaal prima en met succes ingezet worden om jezelf gezond(er) te bewegen. Het meeste onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van (hard)lopen. Daarom vind je op mijn site met name van alles over (hard)lopen

Hoe hou ik het vol?

Wat kan je helpen om regelmatig te blijven bewegen? Je kunt wel geloven en weten dat sporten goed voor je lichaam, geest en geestelijke gezondheid is, maar deze wetenschap in de praktijk brengen is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk.
– Motiveren van jezelf – wat kan je helpen om regelmatig te blijven bewegen / sporten? Diverse tips en trucs om je goede voornemens te helpen realiseren.
– Smoezen om niet te sporten – lees de 25 smoezen om niet te hoeven sporten. Een voorbereid mens telt voor twee; als je de smoezen herkent, dan geef je er minder snel aan toe.

Tot slot: wat doet bewegen nog meer voor en met ons brein?

Bekijk de videoboodschap van  Albert Sonnevelt – psycholoog, boekenschrijver en oprichter van Sonnevelt Opleidingen, dat in 2015 benoemd is tot beste opleidingsinstituut van Nederland.