Bij de start van ons traject ontvang je bijgaand dagboekje van mij. Uiteraard bepaal je zelf hoe je dit notitieblokje gaat gebruiken. Hieronder geef ik je toch een aantal suggesties, die zich in de praktijk inmiddels bewezen hebben.

 • MIJN VERLANGEN
  Noteer op de eerste pagina van jouw persoonlijke dagboek jouw huidige verlangen wat in 3-6 maanden te realiseren valt. Dit verlangen is het uitgangspunt voor ons traject.
  Een verlangen is overigens heel wat anders dan een doel of doelstelling: een goed geformuleerd verlangen is specifiek en persoonlijk. Het heeft een bepaalde noodzaak die er voor jou werkelijk toe doet. Je kunt zeggen: hoe persoonlijker en hoe specifieker jouw verlangen, hoe groter de kans dat het voor jou werkt. Daarom is de opdracht om jouw verlangen zo te formuleren dat het alleen voor jou kan gelden.
  Noteer dit verlangen op de eerste pagina en deel het met minstens een iemand uit je omgeving. Daarnaast kun je mij een appje sturen met een foto van jouw tekst, zodat ik ook op de hoogte ben van jouw wensen en ons traject daar beter op kan afstemmen.
  Hoe weet je nu of het door jou geformuleerde verlangen persoonlijk genoeg is? Hier helpt je lichaam je bij! De vraag is: ‘Word ik er echt enthousiast van?’ Opwinding zit in je lichaam en is voelbaar! Als je enthousiast raakt van het verlangen dat je hebt geformuleerd, zijn dat signalen uit je onderbewuste die je lichaam aan de oppervlakte brengt. Je intelligente lichaam communiceert ‘JA’ en dat is te voelen. Dat gevoel kan in je buik zitten in je borst of zich over het hele lichaam verspreiden. Op dat gevoel mag je vertrouwen. 

 • WAT GAAT MIJ HELPEN?
  Lees hiervoor eerst mijn artikel over het spindiagram en beantwoordt vervolgens de volgende vraag:
  welke van de 6 genoemde onderwerpen gaan mij helpen bij het realiseren van mijn verlangen?
  Noteer deze punten onder het verlangen wat je zojuist geformuleerd hebt.
 • WAT DOET MIJ GOED?
  Reserveer een of meerdere pagina’s om de komende maand bij te houden welke activiteiten en bezigheden jou goed doen. Denk daarbij aan activiteiten die je helpen te ontspannen, je prettig te voelen, plezier geven, energie geven, inspireren en/of een voldaan gevoel geven.
  Je snapt vast wel dat het jouw herstel ten goede komt wanneer je deze activiteiten en bezigheden met regelmaat agendeert en bewust opzoekt.
 • WAT WIL IK VASTHOUDEN?
  Elke sessie kan je nieuwe inzichten en ervaringen opleveren. Omdat je niet feilloos kunt vertrouwen op je geheugen gaat dit dagboek als extern geheugen je helpen herinneren aan wat je niet wilt vergeten. Welke informatie, welke inzichten en welke ontdekkingen over jezelf wil je vooral onthouden? Noteer die gelijk na elke sessie in dit notitieboekje.
 • WAAR WAS IK TEVREDEN OVER?
  Sluit iedere dag af met een terugblik op die dag en noteer liefst 3 acties van die dag waar jij tevreden op terug kunt kijken. Dat hoeven helemaal geen wereldschokkende acties te zijn, maar juist alledaagse acties zoals ‘lekker een kwartiertje op de bank gerelaxt met een kopje thee‘.
  Meer over deze beproefde methode vind je in de blog ‘Schrijf je positief!`
  De positieve effecten van deze eenvoudige opdracht is wetenschappelijk keer op keer aangetoond.

Mail me vooral jouw aanvullende tip hoe dit dagboek nog meer een bijdrage kan leveren.