De helende natuur

Lezen
– Groen tegen de blues – waarin de resultaten beschreven staan van diverse wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van de natuur op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voor meer informatie over dit thema klik hier.
– Beleef de natuur – over natuurbeleving, inclusief enkele oefeningen.
– Natuur, stress en cortisol – experimenteel onderzoek naar de effecten van tuinieren en activiteiten in een ‘groenkamer’ op het fysiologisch, affectief en cognitief herstel van stress.
– Factsheet Natuur en Gezondheid – een verzameling van verschillende onderzoeksresultaten over natuur en gezondheidVerzameld door omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg, pionier in onderzoek naar gezondheidseffecten van natuur.
– Effect van natuur op gezondheid – digitaal dossier van Universiteit van Wageningen
– Het groene medicijn – een website waar natuur met gezondheid wordt verbonden en vice versa.
– Artsen verklaren hoe onze hersens tijdens een boswandeling veranderen
Dose of nature – mooi overzicht van de wetenschappelijke verklaringen voor de gezondheidbevorderende effecten van de natuur.

Voor verdere informatie over de praktische toepassing van deze kennis surf naar:
– Beter in het groen ; een website en zoekfunctie waarmee je eenvoudig activiteiten in jouw omgeving kunt vinden die je helpen gezond te blijven of gezonder te worden.
Nature for Health: dé kenniswebsite mbt de effecten van natuur op onze gezondheid. Op deze pagina vind je ook een overzicht van wetenschappelijke studies specifiek gericht op inzet van de natuur tegen stress en burn-out.
– Natuur-Gebaseerde Therapie
– Development of the Nature-Based Therapy Concept for Patients with Stress-Related Illness at Nacadia

Doen

– Beleef de natuur  vanaf pagina 5 enkele oefeningen om eens uit te proberen.
– Laat je inspireren door de natuur