Emoties reguleren

Emoties zijn essentieel voor ons als mens. Maar soms komen ze even niet zo goed uit, of dreig je jezelf even te verliezen in een emotie. Dan kan een van onderstaande ademhalingstechnieken je van pas komen.

Angst neemt af als je een aantal minuten een diepe buikademhaling gebruikt. Adem eerst krachtig uit door de neus. Wacht een aantal seconden (dit is de adempauze). Dan komt de inademing vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan een golf die langzaam vanuit zee het strand oprolt. En zich daarna weer kalm terugtrekt in zee. Laat een gevoel van ontvangen en weer loslaten steeds sterker worden. Leg voor de geruststelling je handen rond je navel. Hierdoor voel je de buikademhaling ook beter.

Bij een paniek of angstaanval is het vaak al voldoende om door je neus te gaan ademen (dus mond dicht houden). De neusademhaling stimuleert de buikademhaling middels het diafragma.

Verdriet wordt minder als je de uitademing steeds iets langer maakt. Trek daarbij je buik (navel) een stukje mee naar binnen. Laat daarna je buikspieren los. De inademing komt weer vanzelf.

Boosheid komt meer in balans als je de nadruk legt op de inademing. Adem sloom en langzaam in. Ga niet te veel adem ‘halen’. Als je goed ontspant merk je dat je al in de adem bent. Er valt niet de halen…