Piekeren, stress en slecht slapen gaan vaak hand in hand. Daarnaast versterken ze elkaar ook nog eens wat niet zelden in een negatieve spiraal resulteert. Hardlopen kan dan helpen omdat het zowel het piekeren als de stress doet verminderen en je slaap helpt verbeteren. Is hardlopen dan dé oplossing?

Wat is piekeren eigenlijk ? 

Piekeren is een verschijnsel waar iedereen wel eens last van heeft. Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin je alleen maar ligt te piekeren en te woelen?
Piekeren doe je voornamelijk over moeilijke dingen. Bijvoorbeeld over het halen van een rijbewijs, het bezoek aan de tandarts, moeilijkheden op het werk, problemen in de relatie of
een kritische opmerking van een vriend. Je kunt piekeren over de toekomst, maar ook over gebeurtenissen uit het verleden.
Je kunt zelfs piekeren over het feit dat je piekert.
Natuurlijk is het noodzakelijk om na te denken om problemen op te lossen of te voorkomen. Het wordt pas vervelend, wanneer je je gedachten niet meer kunt controleren. Wanneer ze je plotseling te binnen schieten op ongeschikte momenten en ze je bijvoorbeeld uit je slaap houden. En wanneer dezelfde gedachten steeds opnieuw terugkomen en je die gedachten niet kunt stoppen. Meestal leiden piekergedachten niet tot een oplossing. Je blijft hangen in een eindeloos gedraai. Je bent dan van nadenken verzeild geraakt in overmatig piekeren.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen meer piekeren dan mannen en dat daar een neurohormonale verklaring voor aanwezig is. In het artikel ‘Wat doet stress met ons lichaam en brein’ van Psychologie Magazine vind je een duidelijke uitleg hoe dat precies te verklaren is op grond van het functioneren van ons brein.

De gevolgen van piekeren

Overmatig piekeren levert meestal niets op, behalve stevige stressklachten, somberheidsklachten of slapeloze nachten. En verder kost het tijd en energie. Overmatig piekeren over de toekomst gaat vaak samen met angst. Je bent bezorgd en vraagt je steeds af “wat als…?”. Je spieren spannen zich onnodig aan (vaak ongemerkt) en op den duur ga je je moe en lusteloos voelen. Piekeren over dingen die gebeurd zijn in het verleden geeft een somber of een boos gevoel. Piekeraars weten vaak wel dat ze niets aan het verleden kunnen veranderen, maar blijven toch hangen in negatieve herinneringen en kunnen zich niet meer concentreren op school, op het werk of op het huishouden. Het voortdurende gepieker kan er voor zorgen dat je moeilijk in slaap komt met alle gevolgen van dien. Of je bent zo moe dat je als een blok in slaap valt, maar na een paar uur toch weer wakker ligt…..te piekeren. Vooral het nachtelijke gepieker veroorzaakt veel ongemak, omdat ‘s nachts alles nog erger lijkt en omdat je je de volgende dag nog vermoeider voelt. Dit kan zelfs zo erg worden dat je helemaal geen zin meer hebt om dingen te ondernemen. Dit is zonde en geeft je bovendien de gelegenheid om nog meer te piekeren. Als je eenmaal in deze cirkel terecht gekomen bent, lijkt het moeilijk om er weer uit te komen.

Hoe pak je het piekeren aan?

Lopen is een van de manieren om het piekergedrag te beïnvloeden. In het boek ‘Loop je zorgen uit je lijf” wordt zelfs een verklaring hiervoor gegeven, overeenkomstig met de werking van EMDR.  In dit boek wordt beschreven hoe beide hersenhelften gelijktijdig en in gelijke mate gestimuleerd worden tijdens het lopen. Daardoor ontstaat er een betere uitwisseling tussen beide hemisferen en kunnen de hersenen vastzittende patronen oplossen, die als gevolg van stress of traumatische ervaringen zijn ontstaan. Een halfuurtje wandelen of lopen per dag is al voldoende om onze zorgen letterlijk uit ons hoofd te krijgen en klachten, variërend van kort maar hevig overstuur zijn tot chronische aandoeningen zoals posttraumatische stress of depressie, wezenlijk te verlichten.

Wanneer lopen geen optie is

Maar wat te doen als je tijdens het werk of midden in de nacht last hebt van piekeren? Dan is hardlopen niet altijd een optie. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden die je kunt uitproberen om het piekeren aan te pakken.

  1. Bekijk en beluister eens de 5 tips die Albert Sonnevelt voor je heeft om piekeren te verminderen
  2. lees het overzichtsdocument met diverse bewezen technieken om te stoppen met piekeren of
  3. volg een van onderstaande online-trainingen die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld:

Je kunt ook eens ’the humming bee breath’ – techniek uitproberen.

Heb jij op dit moment teveel last van piekeren, stress en/of verminderde nachtrust? En wil je geholpen worden dat te veranderen? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag weer rust in je hoofd te creëren.

Bekijk als afsluiting vooral nog even het fantastische inzicht in ‘Why worry?’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu