Ont-spannen

Met regelmaat ontspannen is van levensbelang. Uiteraard kan ontspannen op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon niks doen, maar aan de andere kant kun je juist ook actief aan de slag door te gaan ontspannen (door) hardlopen/sporten, want ná inspanning kun je beter ontspannen.
Je kunt ook met ontspanningsoefeningen aan de slag. Ont-spannen is een vaardigheid die iedereen kan leren. Hoe meer je bepaalde ont-spanningstechnieken oefent, hoe beter je leert ontspannen: ‘oefening baart kunst’.

Hieronder diverse ontspanningstechnieken en oefeningen om uit te proberen.
Gun jezelf de tijd en de kans om te onderzoeken wat goed bij jou past.

Met onderstaande oefening (gekregen van Ellen Dijkhuizen , een bijzonder goede osteopathe) oefen je rechtstreeks invloed uit op je Nervus Vagus. Gewoon eens proberen dus.

Je kunt natuurlijk op vele andere manieren prima ontspannen zoals met tuinieren, handwerken, mandala’s tekenen, VRelax en muziek luisteren. Er is zelfs onderzoek gedaan naar welke muziek het beste helpt om direct te kunnen ontspannen en opladen in tijden van stress en drukte. Beluister bijvoorbeeld eens de Top 10 (bewezen) anti stress muziek. Er zijn ook afspeellijsten met binaural beats, specifiek gemaakt om de productie van bepaalde soorten hersengolven te stimuleren. Zo stimuleren thètagolven hersengolven die zorgen voor ontspanning, meditatie en creativiteit. Er zijn ook golven die zorgen voor meer focus en energie, of juist voor diepe slaap. Met deze binaural beats heeft Charlotte Labee van Brain Balance twee afspeellijsten op Spotify gemaakt, speciaal om jou te helpen focussen, ontspannen en slapen, te weten Relaxation & Creativity en Brain Balance Energy & Focus.

En laat je voor een hobby eens inspireren door het artikel De 3 beste hobby’s volgens de psychowetenschap.