Stressdagboek

  1. Home
  2. Stressdagboek

Het bijhouden van een stress dagboek
Om effectief met je stress om te gaan moet je je bewust worden van de momenten waarop je stress voelt, en waar deze stress vandaan komt. Een makkelijke methode die je hierbij kan gebruiken is de stressdagboek. Dit dagboek geeft je inzicht in je stress gedurende je dag. Houdt de komende weken eens zo’n stressdagboek bij en je zult zien dat er een soort van patroon ontstaat, en daarnaast kun je aan de hand van deze dagboek een plan van actie maken om je stress te verminderen.

Wat kun je met je stressdagboek?
Als je iets met je stress wilt, dan zul je je stress eerst moeten leren begrijpen. Je zal je bewust moeten worden van je stress en hoe je stress in elkaar zit. Stress is een reactie. Een reactie op iets wat gebeurt. Je kan kijken hoe je dan met je stress kan omgaan, maar je kan ook kijken naar de gebeurtenis waar je eigenlijk op reageert. Je kan kijken of er ook andere reacties mogelijk zijn, maar voor dat alles zul je allereerst je stress moeten begrijpen. Zul je de momenten moeten kunnen herkennen waarop dat ontstaat. Pas dan kan je in dat proces ingrijpen, en daartoe draagt dit dagboek bij.

Hoe schrijf ik zo’n stressdagboek?
Begin gewoon net als elke dag, alleen als er nu iets gebeurd waar je gestrest van raakt schrijf je het op in je stressdagboek. Noteer de tijd waarop je je stress ervaart, waarvan je gestrest raakt, en hoe je reactie hierop was. Geef stressvolle situatie ook een cijfer, van een 1 (niet erg stressvol) tot een 10 (Help! Paniek!). Noteer regelmatig (elk uur) je stressniveau.

Een voorbeeld van een stressdagboek

Tijd Oorzaak van de stress Cijfer
8.00 In de file staan op weg naar het werk 7
9.45 Onvoorziene extra klus op het werk 6
16.00 Deadline die niet gehaald gaat worden 8
20.00 Ruzie met je partner 9
Menu