Ieder uur even inchecken

Doe onderstaande – superkorte – oefening eens een dag lang om het uur.
En ervaar wat deze oefening je brengt.

 1. Adem bewust, langzaam en diep in door je neus,
 2. adem bewust uit
  gewoon een kwestie van de inademing weer loslaten
 3. en pauzeer.

En begin daarna weer bij 1 en word je bewust wat je bij deze twee vertraagde ademhalingen kunt voelen en ervaren.
Je zult sowieso al verschil bemerken tussen de eerste en de tweede ademhaling.

Variaties

Je kunt deze oefening variëren met onderstaande opties en ontdek welke variatie voor jou het beste voelt:

 • Houd je ademhaling na het inademen eventjes vast.
 • Adem uit door je mond met getuite lippen – zoals je een kaars zou uitblazen – waardoor je je uitademing kunt verlengen.
 • Houdt de pauze aan zolang je nog geen ademhalingsprikkel voelt.

Reminder

De praktijk leert dat het haast niet te doen is om er ieder uur zelf aan te denken. Een reminder van buiten is dan superhandig. Je kunt bijvoorbeeld je mobiele telefoon gebruiken om jezelf om het uur een reminder te laten geven. Een van de gratis apps hiervoor is Beep Hourly.

Jouw ervaringen

Wil je via onderstaande optie anderen laten weten wat deze oefening je kan opleveren?
(enkel de ingevulde voornaam wordt zichtbaar)

4 reacties. Reactie plaatsen

 • – Mijn tweede ademhaling is iedere keer korter dan de eerste ademhaling. Geen idee wat dat betekent en hoe dat komt.
  – En verder hielp deze oefening mij heel erg om even heel bewust in het Hier en Nu te komen en te voelen hoe het met me is.
  – Als ik de reminder op mijn telefoon niet had ingesteld, vergat ik het gelijk weer om dit ieder uur even te doen. Dus voor mij is zo’n telefonische reminder essentieel. Het grappige was dat mijn partner – als die het belletje hoorde – ook mee ging doen met 2 rustige, bewuste ademhalingen.

  Beantwoorden
 • De oefening gaf mij een prettig rustmoment (ook tijdens de werkdag) om elke keer even stil te staan, in plaats van door te racen. Het is handig dat het een simpele oefening is die je overal kunt doen. Ik vond het wel lastig om het elk uur te doen, maar ik heb het regelmatig op de dag gedaan. Soms voelde het wel alsof ik het even snel moest doen voordat ik een afspraak had, dus dat werkte dan weer niet zo relaxed. Toch denk ik dat de bewuste ademhalingsmomenten op de dag wel goed waren om te doorbreken dat je anders maar door gaat zonder een rustmoment te pakken. Even stil staan en ervaren hoe het gaat. En het mooie is denk ik vooral dat ik de dagen daarna ook regelmatig (weliswaar niet elk uur) even een momentje nam om de ademhalingsoefening te doen. Hopelijk hou ik dat vast!

  Beantwoorden
 • Ik heb t geprobeerd om het om het uur te doen wat er soms bij in schoot. Ik voel er lichamelijk niet zoveel bij maar het is voor mij wel even een momentje om weer te checken hoe mijn ademhaling is en het is even een onderbreking van mijn bezigheden ?

  Beantwoorden
 • Deze oefening ervaar ik als een mooie variatie en aanvulling op de driemaal-daagse ademhalingsoefening van 6 minuten die ik elke dag doe. Mijn lichaam lijkt bij de eerste keer rustig en bewust in- en uitademen al te zeggen: hè hè, weer even een check in momentje, pas op de plaats, focus naar binnen ipv naar buiten. Soms moet ik ook gapen bij deze oefening, wat volgens mij een uiting van ontlading is (of ontspanning). Aandacht en een beetje lief zijn voor jezelf is zo belangrijk, heb ik ervaren, en deze ademhalingsoefening helpt mij hierbij.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu