Vergoedingsmogelijkheden
Vergoeding door werkgever
Je werkgever heeft er belang bij dat jij goed in je vel zit. Dat geldt zeker voor werkgerelateerde problemen maar soms ook voor dingen die meer privé lijken. Zie ook Vergoeding door werkgever.
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachingtraject als veel effectiever ervaren.
Naast een opleidingsbudget bestaan er vaak ook andere financieringsmogelijkheden zoals het vitaliteitsbudget, verzuimkostenbudget etc.
- Kijk als eerste of er in je CAO iets staat over de mogelijkheden van coaching.
- Neem vervolgens contact op met je leidinggevende. Is hij bekend met wat er speelt bij jou en vindt hij dat je daar iets mee moet doen, dan heb je een goede kans dat hij het ook wil betalen.
- Geeft je leidinggevende niet thuis of vind je het lastig het hem te vragen? Neem dan contact op met de afdeling HRM of Personeelszaken, geef aan wat er speelt, dat je een geschikte coach hebt gevonden en vraag naar de mogelijkheden.
Via de Arbodienst van je bedrijf
Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet houdt in dat de werkgever bij uitval van de werknemer verplicht is om alles in het werk te stellen om het herstel van de werknemer te bevorderen. De werknemer op zijn beurt heeft de plicht en de verantwoordelijkheid om hieraan mee te werken. Coaching kan in het kader van de Wet Poortwachter ingezet worden ter verhoging van de psychische weerbaarheid. De kosten van het coaching traject worden dan (over het algemeen) gedragen door de werkgever. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst.
Via de belasting
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de btw als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.
Bedrijfskosten voor zelfstandigen
De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. In dat geval is de btw (21%) terug te vorderen.
Via het UWV
Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je kunt met je UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar waarmee je je coaching traject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.