Verklaring

Waarom grijp je in stressvolle periodes juist naar de verkeerde voedingsmiddelen?

Stress kan leiden tot een ongezond eetpatroon en een ongezond eetpatroon kan de nodige stressreacties in je lijf veroorzaken. Je zou kunnen spreken van een vicieuze cirkel of misschien zelfs van een negatieve spiraal; je eet en drinkt de verkeerde voedingsmiddelen als gevolg van de stress, en de stress neemt toe door deze slechte eetgewoonten.
Hoe komt dat dan?

  • Gestreste mensen blijken – als gevolg van verhoogde cortisolspiegels – vaker te kiezen voor voeding die veel koolhydraten bevatten. Cortisol geeft namelijk o.a. de lever het signaal om  uit de glycogeenvoorraad glucose aan de bloedbaan af te geven voor de te verwachten fysieke acties (vechten of vluchten). Door de stijging van glucose in het bloed stijgt gelijk ook de insulinespiegel, die zorgt dat alle cellen sneller de glucose kunnen opnemen uit het bloed, allemaal voor de nodige fysieke acties. Dit geeft vervolgens een daling van glucose in het bloed en dat geeft weer meer eetlust en meer behoefte aan met name koolhydraatrijke voeding. Van chronische stress kun je dan ook makkelijk dikker worden.
  • Door vermoeidheid neemt overdag de behoefte toe aan voedingsmiddelen die je (tijdelijk) een oppepper geven; voedingsmiddelen met snel opneembare suikers of drankjes met cafeïne zoals koffie en cola. Een snelle stijging van je bloedsuiker en een adrenalineboost geven je inderdaad tijdelijk de gewenste oppepper, maar vormen tevens een belasting voor je systeem.
    Nadat de bloedsuikerspiegel snel en sterk gestegen is, zorgt de extra insulineafgifte vervolgens weer voor een extra dip in je bloedsuikerspiegel. Door deze dip in je bloedsuikerspiegel krijg je weer behoefte aan de volgende oppepper enz. enz.
  • Door het gebrek aan tijd bij een overvol programma worden maaltijden mogelijk ook overgeslagen. Zo wordt het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag, vaak overgeslagen. Of een lunch wordt te laat gegeten omdat er geen tijd was. Juist dan neigen mensen sneller naar het snacken, even snel tussendoor iets eten.
  • Bij een (over)vol programma heb je mogelijk te weinig tijd om rustig inkopen te doen en je maaltijd met zorg te bereiden.  Fast food en kant-en-klaarmaaltijden lijken dan een uitkomst. Ook het overslaan van maaltijden vormt geen uitzondering, er is immers geen tijd voor vanwege de hoge werkdruk. De kantines in de meeste kantoorgebouwen hebben een ruime keuze aan voedingsmiddelen, maar de neiging naar een vette hap te reiken is groot
  • Na een stressvolle dag heb je in de avond mogelijk behoefte om te ontspannen met een glaasje wijn of bier. Door het verdovende effect van de alcohol lijkt het alsof je lichaam ontspant. Maar wist jij dat de alcohol tegelijkertijd de adrenalineproductie in je lichaam juist weer doet stijgen?
  • Gedachteloos eten, zoals je boterham achter de computer oppeuzelen.
  • Te weinig water drinken op een dag.
  • Crash diëten; door het slechte voedingspatroon komen mensen aan en hierdoor is het risico op crash diëten groter met alle gevolgen van dien. Juist door te weinig inname van fruit, groenten, eiwitten en gezonde koolhydraten zijn de gezondheidseffecten op de lange duur niet goed.

Door naar punt 2. Wat zijn de gevolgen van die voedingsmiddelen?