Wat wel?
Gevarieerde voeding met veel groenten, fruit, vis, noten, vezelrijke voeding en zo min mogelijk bewerkte voeding etc……. iedereen weet ondertussen wel wat onder gezonde voeding verstaan wordt, ook al zijn er vele verschillende visies.
Naast de algemeen bekende voedingsadviezen kan een aanvulling op je voeding middels suppletie een toegevoegde waarde hebben in het kader van herstel van een burn-out.
Zo hebben veel Nederlanders zonder het te weten een vitamine D-tekort (wat vermoeidheidsklachten kan geven) en vaak ook een magnesiumtekort. En zeker magnesium is een mineraal wat je in stressvolle periodes extra verbruikt en waarschijnlijk tekort komt. Hieronder een overzicht van vitamines en mineralen die extra aandacht behoeven in en na periodes van chronische stress:
- magnesium, bij voorkeur in te nemen in de avond om je nachtrust ook nog eens te helpen verbeteren (in combinatie met vitamine C wordt het magnesium nog beter opgenomen door je lichaam)
- vitamine B-complex,
- Omega-3 vetzuren: 500-100 mg per dag bestaande uit DHA +EPA, behalve op de dagen dat vette vis op het menu staat (Omega-3 blijkt even effectief als anti-depressivum),
- bij veel stress heeft het lichaam ook extra zink nodig (een tekort veroorzaakt o.a. neerslachtigheid),
- het aminozuur GABA, wat o.a. piekeren helpt verminderen
- vitamine C : tot wel 3000 mg per dag
- stress kan een negatieve invloed hebben op je maagslijmvlies kapot, advies is daarom om Betaïne HCL te supplementeren
- voedingsnutriënten die een rol spelen bij het herstel-proces van een burn-out.
Kortom: best veel wat je kunt doen, maar ook best ingewikkeld. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je de complexiteit gaat inzien. Zelf ben ik daarom voorstander niet zelf te gaan dokteren, maar je te laten adviseren door een orthomoleculair voedingsdeskundige.