Op de dagen dat je niet gaat hardlopen kun je wel op een andere manier bewust met je lichaam aan de slag.
Yin Yoga is daar een uitermate geschikte manier voor, zeker ter ondersteuning van het hardlopen en het werken aan herstel van chronische stressklachten.

Waarom het ook voor jou heel zinvol is om met regelmaat yoga te beoefenen:

  • Je vergroot hiermee je lichaamsbewustzijn / het VOELEN wat er te voelen valt.
  • Je oefent tegelijkertijd ook bewust met je ademhaling en wat dat met je doet.
  • Je rekt je fascia, een zeer belangrijke structuur door je gehele lichaam.
  • Je verkleint de kansen op het ontwikkelen van hardloopblessures
    (als gevolg van verkorting van je spieren door het hardlopen).

Hieronder vind je twee video’s (een Yin Yogales en de tweede over de Zongroeten) van mijn collega Marion Werger. Marion is yogadocente en ook gespecialiseerd in begeleiding bij stress en burnout. Neem een half uur de tijd (= me-time) en ervaar zelf wat deze yogalessen je kunnen brengen.

Advies: niet eerst eens gaan kijken wat het is, maar gewoon gelijk meedoen!

Toelichting op bovenstaande video met yin yoga

Maak kennis met 3 basis yin yoga houdingen waarbij je benen, heupen en rug geopend en gestrekt worden in het bindweefsel (fascia). Houdingen die fijn zijn ter ondersteuning voor het hardlopen.
Yin yoga is een langzame en meditatieve yogavorm; je gaat vertragen en de aandacht naar binnen brengen. Je richt je op het ontspannen van je spieren. Je blijft 3 tot 5 minuten in de houding zodat het bindweefsel (gelegen in de diepere lagen van je lichaam) wordt gestimuleerd en de gewrichten versterkt. De hydratatie die daarbij in botten, pezen en gewrichten plaats vindt, geeft je soepelheid. De tijd dat je in een houding bent zorgt ervoor dat je goed en diep kan ademen wat ontspanning geeft in het para-sympatisch zenuwstelsel. Opgebouwde spanning en stress wordt los gelaten wat helend werkt.
Op energetisch niveau werkt yin yoga door op drukpunten en meridianen (energiebanen) in je lichaam waarbij chi (energie) weer door je hele lichaam gaat stromen en voedend is. Op fysiek niveau werken yin houdingen o.a in op heupen, onderrug en bekkengebied en helpt het bij onrust en stijfheid in je lichaam.
Yin yogahoudingen zijn zittende en liggende houdingen en daarom geschikt en fijn voor iedereen! Veel mensen hebben baat bij deze rustige vorm van yoga.

Toelichting op bovenstaande video met zonnegroeten

Traditioneel open je met Zonnegroeten de dag voordat je aan je werk of activiteiten begint, ” je brengt een ode aan de zon”. Zonnegroeten is een serie van houdingen die je lichaam en adem opent en de geest setteld op de adem. Je brengt focus en concentratie aan en beweegt in een flow wat je hoofd rustig maakt. Gedachten vallen als het ware naar achteren. De houdingen gronden je, maken je krachtig, soepel en flexibel. Je kan zonnegroeten snel of langzaam doen. En zo vaak als je wil. Het is een beoefening op zichzelf. Doe je de serie voor het hardlopen dan verwarmd en opent het je lichaam, adem en geest.
Veel plezier met deze les!

Met dank aan mijn collega Marion Werger voor deze twee mooie online yoga-lessen. Beide video’s heeft ze speciaal opgenomen voor Loopjebeter.
Wil je contact met Marion opnemen dan kan dat via info@marionwerger.nl
En op www.marionwerger.nl vind je meer over haar werkzaamheden, waaronder yogareizen naar Nepal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu